luni, 13 aprilie 2020

Jurnal de criză - 13 aprilie, în săptămâna mare


Încerc să ţin un jurnal zilnic, sau aproape zilnic în perioada asta complicată, nu pentru că am nevoie de atenţie, nu ca să impresionez, nu pentru a da lecţii. Departe de mine. Cred că e nevoia de a împărtăşi, de a comunica, de a scrie. Uneori, în acest fel simt că mă liniştesc şi încerc un sentiment de încurajare, de întărire.
Nu am pretenţia că deţin adevărul, că ce scriu aici trebuie să accepte toţi, unii pot vedea lucrurile diferit, iar ăsta e un semn de normalitate.

Merg înainte, cu puţine citiri ale jurnalului, dar cu bucuria că las aceste rânduri mărturie unui mâine pe care mi-l doresc cât mai normal. Mă uit la calendar, realizez că suntem în săptămâna patimilor, sărbătoarea de Paşte se apropie cu paşi repezi... Săptămâna asta - pare-se că va fi chiar a suferinţelor crescute la noi, dar trăiesc cu speranţa că graficul să înceapă să descrească, cifrele îngrijorătoare vor începe să fie din ce în ce mai puţine, concomitent cu creşterea celor ce furnizează speranţă.
Realizez câtă semnificaţie spirituală poate primi această săptămână. Credinţa este ceva personal, relaţia omului cu Dumnezeu este o chestiune de intimitate, nu de declamat într-un fel sau altul, asta e părerea mea, şi cred că în această perioadă mulţi dintre noi vom vorbi cu El. Poate până acum n-am înţeles unele profunzimi, semnificaţii, iar acum este un bun prilej pentru revelaţii personale. Pentru cădere în Sus.

Asist la deşănţarea desfăşurată peste tot. Nu e nevoie să deschizi televizorul, disperarea zbiară din mijlocul primăverii, se strecoară pe holuri, o simţi şi peste tot, chiar şi când duci gunoiul. E un ţiuit care s-a suspendat în aer, o tristeţe, o depresie groaznică ce te înconjoară şi se insinuează languros, ca un şarpe parşiv. Insistenţa şi stuipiditatea cu care se strigă „Totul va fi bine!”, sau „Stai acasă!” risipeşte energie inutilă ce ar putea fi folosită în scopuri mai bune. Cred că cine are de stat acasă, va sta indiferent de câte zeci de mii de ori se va striga acest lucru, demometizând şi compromiţând ideea, ce poate să fie o soluţie doar temporară la problemă. Iar cine nu, nu va sta, oricâtă teroare militară s-ar instala... E infernal să auzi aceste lucruri la fiecare sfert de oră de peste tot, mi se pare similar cu picătura chinezească. Nivelul de propagandă şi insistenţă a depăşit deja ce se întâmpla pe vremea lui Ceauşescu, când se repetau anumite formule. E prea mult.

Iar în timpul ăsta, nu se gândeşte nimeni să gândească la rece cele 2 scenarii principale şi să le analizeze. Nu există frumos şi bogat şi devreme acasă, cum se spune. Orice variantă care există acum şi oricând are părţi pozitive şi părţi negative. Nu se poate să extragem dintr-un scenariu doar ce ne convine. Unele lucruri vin la pachet cu altele. Vorba împrumutată din cultura americană pe care am mai citat-o este: „Acţiunile au consecinţe”. Noi zicem ceva de genul: „Nu se poate şi sătul şi cu slănina-n pod”. Sau mai este zicerea aceea cu sufletul în rai.
Aşa că trebuie puse pe hârtie cele 2 posibilităţi: să stăm acasă şi ce presupune asta, ce se pierde, ce se câştigă, iar în final avem o poză, un punctaj. A doua: să nu stăm acasă toţi, în felul în care este acum această obligativitate (cu oprirea unor activităţi, cu adeverinţele şi declaraţiile), acest scenariu având punctajul său, cu bune şi cu rele. Care din ele va duce un scor mai bun? - asta e cheia. Pentru că nu avem de ales altceva. Dar trebuie asumată o alegere, nu să ne cantonăm într-o situaţie incertă cum e cea de acum, fără urmări calculate, fără planuri, fără perspectivă, dar cu o revărsare de panică la fiecare colţ.

E nevoie de cap limpede şi raţional, de anticipare, de estimare de riscuri, de comparaţii, de o judecată lucidă, rece, pragmatică. Lucrurile trebuie să fie clare, lipsite de posibilitatea de interpretare, exacte, nu pline de ambiguitate. E nevoie de solidaritate, de conceptul de împreună, e nevoie de organizare. Dincolo de ele, e nevoie de empatie, de bunătate. De zâmbet, de lumină.

E nevoie de Paşte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu