miercuri, 25 martie 2020

Jurnal de criză


Încerc să ţin un jurnal zilnic, sau aproape zilnic în perioada asta complicată, nu pentru că am nevoie de atenţie, nu ca să impresionez, nu pentru a da lecţii. Departe de mine. Cred că e nevoia de a împărtăşi, de a comunica, de a scrie. Uneori, în acest fel simt că mă liniştesc şi încerc un sentiment de încurajare, de întărire.
Nu am pretenţia că deţin adevărul, că ce scriu aici trebuie să accepte toţi, unii pot vedea lucrurile diferit, iar ăsta e un semn de normalitate.

Azi e 25 martie. Altă dată azi ne aminteam că e ziua Greciei, ascultam muzica lor minunată, eventual găteam ceva cu specific grecesc, aşa cum am făcut în trecut. Tot azi e ziua Poliţiei, în alţi ani se organizau expoziţii în Herăstrău, unde veneau copii şi vedeau tehnica expusă, uniformele, maşinile. În loc de toate astea, suntem izolaţi în case, trecem printr-o perioadă unică, în care avem restrânsă libertatea de mişcare şi suportăm presiunea mediatică imensă. Luptăm cu un inamic nevăzut, se iau măsuri despre care nu există certitudinea că sunt cele mai potrivite. Şi aşteptăm – nu ştim cât, nu ştim cum. Din toate direcţiile se strigă să stăm acasă, toată lumea se înghesuie să facă acest îndemn. Stăruinţa cu care se repetă asta, agresivitatea afişată în direcţia asta îşi pierde din sens şi cred că transformă acest sfat într-un mecanism toxic ce riscă să deterioreze din justeţea sa.

E o atmosferă de inducere a temerii. De ce ne temem, de fapt? Singura teamă pe care o intuiesc eu se referă la riscul îmbolnăvirii simultane a prea multor oameni, caz în care cei mai expuşi, cei vulnerabili pot avea de suferit, în sensul că se poate ajunge la situaţia în care să se aleagă cine să fie salvat şi cine nu. Din câte am citit, în Italia şi Spania s-au petrecut astfel de situaţii dramatice.
Pe de altă parte, în afară de teamă, statul forţat în casă naşte depresie, naşte o apăsare pe creier, un stres căruia unii nu-i fac faţă. Mă amuză încercarea de a face ca partea plină a paharului (acea pauză luată de Pământ de la nebunia de zi cu zi) să transforme criza în ceva pozitiv. Adică, dacă voiai să stai în casă, să descoperi beneficiile unei astfel de experienţe, nimeni nu a împiedicat pe nimeni să o facă în trecut... Să ajungem să mulţumim crizei că a apărut?

Sunt nişte prime gânduri. Dar gândul zilei, pe care îl încerc după această perioadă de... însingurare (evit cuvântul „izolare”) e că ajung să înţeleg ce înseamnă privarea de libertate, ca noţiune generală. Adică, cât de mult ne afectează să ni se ia libertatea, fie şi parţial, comparativ cu a ţi se lua alte lucruri. Cei liberi la spirit, care au reuşit să-şi construiască palate în suflet, au acum unde să zburde.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu