luni, 26 martie 2018

Sunt un tip atipic


Sunt un tip atipic, nu respir pe nări
Deranjez percepții, sunt pe un alt fus.
Și îmi plânge ceara de pe lumânări,
Și îmi urcă cerul lângă vise, sus.

Aș uita de iarnă și de întrebări.
Cred c-aș răsări frunze la apus.
Aș minți minciuna căzută pe scări
Dacă aș putea să mă las sedus.

Am să pierd - și-n viață nu sunt rezolvări.
Curaj sau lumină, nici speranțe nu-s.
Iluzii se sparg în mii de plecări
În timp ce m-apropii mai mult de Isus.

Am ajuns vagon prăfuit în gări,
Ca o marfă veche la un preț redus.
Peste vis a vis, peste întâmplări
Sunt un tip atipic.
Sunt ca un intrus.



miercuri, 7 martie 2018

Direct


Uneori îmi vine o poftă nebună să spun lucrurilor pe nume. Am mai spus, scris, că nu suport minciuna, compromisul, prefăcătoria. Dar adevărul se bagă sub preș sau este coafat doar pentru a fi ceea ce se numește „politically correct”. De ce? Cine are de câștigat din asta?

E multă lașitate în jur. Multe clișee. Ipocrizie - în special. Dar nu e bine să spunem pe față… Iar dacă spun, se interpretează ca… jignire??? Ca ofensă? „Nu mai fi agresiv, atenție la limbaj”, invocă adesea șmecherii şi de cele mai multe ori câștigă. Sau așa pare. E atât de multă sensibilitate în oameni?  Mă pufnește râsul când mă gândesc la asta. Nu mă refer la un soi de sensibilitate intrinsecă, la simțirea artei, la aprecierea frumosului. Nu. Mă refer la pretenția de a nu te murdări cu picăturile de ploaie în timp ce au trecut pe lângă tine sute, mii de mașini care te-au stropit cu noroi.
Sau poate că afișarea acestei false sensibilități are un scop, un interes direct şi concret. Poate că cenzura aplicată sub masca respingerii „jignirilor” are drept rezultat atingerea de către cineva a unei ținte cu ușurință, a unui interes ce altfel, prin sinceritatea ta s-ar îndeplini mai greu sau deloc? Poate e un mijloc de control? Habar n-am. Indiferent care este sursa acestor manipulări, care este motivul, nu e în regulă. Uite, diplomația practică astfel de exerciții de politically correct, dar acolo există întotdeauna un interes politic, economic pentru asta, nu?

Nu mă refer în mica mea pastilă de dimineață la jignirile autentice, la expresiile consacrate în acest sens, despre astea e vorba în primii 7 ani de viață. E vorba de a avea verb, incisivitate, a fi sincer, a pune unora sau altora oglinda în față, mai ales când ei țipă mai tare, când atacă. Cine vrea să trăiască în minciună doar pentru a nu-i supăra pe alții, sau pentru că are un interes, este liber să o facă. Sau pentru că e laș?
Ciudat este că odată, demult, îmi amintesc că am avut o astfel de atitudine în mai multe conjuncturi… Şi unii din jurul meu îmi spuneau că nu e bine ce fac, că e riscant. Însă, după o vreme, când am reușit să ating un punct în acele conjuncturi şi am căpătat ascendent, cei care până atunci mă acuzau, de-acum mă considerau aproape un erou. Doar îndrăznisem!

Orice alegere ai face în viață, are şi avantaje şi dezavantaje. Depinde ce avantaje sunt mai necesare pentru tine în a le obține şi ce dezavantaje sunt mai puțin importante.
Românii spun: nu se poate şi sătul şi cu punga plină.
Americanii spun: acțiunile au consecințe.

Dar lasă-mă să mi le asum, şi asumă-ţi-le şi tu numai pe ale tale, tu care mă judeci.
Ce alegi?
Scuze că am fost iar direct…